Sejenis kuih tradisional daripada masyarakat Bengkulu. Tat ini menggunakan inti kelapa dan kuihnya dibuat besar dan selalunya berasaskan bentuk daun. Proses membuat kuih ini masih lagi menggunakan cara tradisional iaitu dengan membakarnya menggunakan cara manual. Kuih ini juga dikatakan kuih tradisional Sungai Choh dan tidak ramai yang mengetahui akan kewujudannya. Dinamakan 'Tat Bengkulu' kerana asalnya dari Bengkulu Sumatera. Dahulunya saiz tat ini sebesar tapak tangan tapi kini telah dikecilkan supaya sesuai dihidangkan ketika minum petang. Warna keemasan menjadikannya sesuai dihidangkan pada hari perayaan dan dijadikan hantaran perkahwinan. Kelembutan adunanya dan kelazatan inti kelapanya memang terasa hinggakan sekali cuba pasti nak lagi. Tanpa bahan pengawet / perisa tiruan menjadikannya tahan sehingga satu bulan.
Tuesday, 12 June 2012
Kuih Tradisional Hulu Selangor
Tat Bengkulu
Sejenis kuih tradisional daripada masyarakat Bengkulu. Tat ini menggunakan inti kelapa dan kuihnya dibuat besar dan selalunya berasaskan bentuk daun. Proses membuat kuih ini masih lagi menggunakan cara tradisional iaitu dengan membakarnya menggunakan cara manual. Kuih ini juga dikatakan kuih tradisional Sungai Choh dan tidak ramai yang mengetahui akan kewujudannya. Dinamakan 'Tat Bengkulu' kerana asalnya dari Bengkulu Sumatera. Dahulunya saiz tat ini sebesar tapak tangan tapi kini telah dikecilkan supaya sesuai dihidangkan ketika minum petang. Warna keemasan menjadikannya sesuai dihidangkan pada hari perayaan dan dijadikan hantaran perkahwinan. Kelembutan adunanya dan kelazatan inti kelapanya memang terasa hinggakan sekali cuba pasti nak lagi. Tanpa bahan pengawet / perisa tiruan menjadikannya tahan sehingga satu bulan.
Sejenis kuih tradisional daripada masyarakat Bengkulu. Tat ini menggunakan inti kelapa dan kuihnya dibuat besar dan selalunya berasaskan bentuk daun. Proses membuat kuih ini masih lagi menggunakan cara tradisional iaitu dengan membakarnya menggunakan cara manual. Kuih ini juga dikatakan kuih tradisional Sungai Choh dan tidak ramai yang mengetahui akan kewujudannya. Dinamakan 'Tat Bengkulu' kerana asalnya dari Bengkulu Sumatera. Dahulunya saiz tat ini sebesar tapak tangan tapi kini telah dikecilkan supaya sesuai dihidangkan ketika minum petang. Warna keemasan menjadikannya sesuai dihidangkan pada hari perayaan dan dijadikan hantaran perkahwinan. Kelembutan adunanya dan kelazatan inti kelapanya memang terasa hinggakan sekali cuba pasti nak lagi. Tanpa bahan pengawet / perisa tiruan menjadikannya tahan sehingga satu bulan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment